Alergická kopřivka

Dobrý den, byl jsem v květnu na hokejovém MS v Bělorusku a udělal tam zřejmě jednu zásadní chybu, jedl Suši. Od té doby chodím po kožním, infekčním a ve finále již jen po alergologiích. Byla mi nalezene alergická kopřivka, ale ta příčina nebyla zcela určena. Domnívám se, že by to mohlo být z látky histaminu, příznaky by tomu napovídaly, myslíte si to také? Fleky mám na kůži dle toho, co jím. Za den nebo i dřív zmizí a později naskočí zase jinde. Nejsou to nikterak velé výsevy, ovšem je to nepříjemné, zároveň mi sem tam otečou prsty na rukou a někdy se mi i špatné dýchá. Ještě mě čeká vyšetření krve na imunologii a mám nařízenou dietu. Zkuste mi prosím poradit, co vlastně můžu jíst, čemu se vyhýbat a jak se v tomto případě léčit. V srpnu jedu k moři, tak abych byl aspoň malinko připraven a nebyly žádné komplikace. Dostal jsem lék Tamalis, případně Xados. Děkuji a jsem zvědav na váš názor. S pozdravem Roman Brno

Odpověď odborníka:

Histamin je spouštěč alergické reakce, je obsažen hlavně v granulích žírných buněk. Buď je jeho uvolnění spuštěno nějakým alergenem /pyly, potraviny nebo fyzikálními faktory /chlad.../. Další možností je, že požijete potraviny s vysokým obsahem histaminu a nebo potraviny, které obsahují látky , které pomáhají spustit uvolnění histaminu z granul žírných buněk. Obecně ryby jsou typickým příkladem.
Histamin se rychle zmetabolizuje a jeho účinky se dají potlačit léky antihistaminiky.
Není vždy jednoduché najít příčinu kopřivky, bohužel ve velké většině případů se spouštěcí faktor nepodaří zjistit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Immunia spol. s.r.o – Centrum prevence a léčby alergií a poruch imunity

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: