Alergie

Dobrý den paní doktorko, můj přítel již delší dobu trpí alergií na plíseň. Odstěhovali jsme se spolu do bytu a ujistili se, že tu nejsou žádné plísně. A přesto se jeho alergické příznaky nezlepšily. Ba naopak, zhoršují se. Oblast kolem očí, hlavně víčka, má popraskanou, suchou, vrásčitou a svědí a pálí. Také kůže v loketní jamce a na prstech má suchou a svědí. Celkově je obličejová pleť podrážděna, suchá, zarudlá a svědivá. Bere Aerius 5mg a maže si antihistamickou mastí, ale nic nepomáhá. Snažíme se eliminovat všechny možné allergeny, jako je prach, nečistota, měníme pravidelně ložní prádlo, kosmetiku, detergenty, apod. Ale problémy stále nepolevují. V poslední době jsme si všimli, že se mu stav zlepšuje, tj. má pleť a oči absolutně v pořádku, když odjíždím domů za svou rodinou a nejsme spolu nějakou dobu. Když se pak vrátím do bytu a je se mnou v kontaktu, tak se jeho problémy hned projeví. Četla jsem nedávno článek o průzkumu, který nasvědčoval tomu, že existuje alergie u muže na vysokou hladinu hormonů odrážejících se v kůži (podkoží) jeho ženy, zvláště během její menstruace, kdy hladina jejích hormonů je vysoká. Mohu se prosím Vás zeptat, zda je takováto alergie možná, zda opravdu může být allergenem pokožka, ať už mrtvé buňky epidermis nebo snad kožní maz či jiná složka v kůži, která může u člověka vyvolat alergii? Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, alergie na plísně je velmi problematická, plísní je mnoho druhů venkovní , vnitřní. I když se snažíte zcela alergeny eliminovat z domácnosti, tak se to 100% nepodaří a venkovní alergeny odstranit nelze. Pokud Aerius zabírá částečně , je možné zkusit navýšit dávkování, nebo vyměnit z a jiný preparát. Myslím si , že reakce na Vaši pokožku a v ní přítomné látky je u Vašeho partnera málo pravděpodobná, o této teorii jsem neslyšela a bohužel v současné době není možnost, jak tuto teorii ověřit. .

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: