Alergie a kojení

Dobrý den, mám desetiměsíční dceru, u které se objevil v osmi měsících atopický ekzém po celém obličeji a také je podezření na potravinové alergie, konkrétně na laktózu a také máme v rodině celiakii, v pondělí jdeme na odběry. Imunolog radí, jelikož jsem vícečetná alegička, že není vhodné kojit déle než rok, že potom miminku spíše škodím a prodávám své alergeny a kožař tvrdí kojit co nejdéle, nevím teda, co je dobře. Dále mám malé dávat nějaká probiotika, když nemá mléčné výrobky a převést ji na UM. Jaká jsou vhodná probiotika a UM, mám nutrilon HA a nutrilon pepti, ale bojím se jí to dát, chtěla bych zkusit do něj udělat rýžovou kaši od hami. Poraďte prosím, dost v tom tápu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Ivo. V medicíně bohužel není všechno tak jasné, jak bychom si přáli. Osobně se domnívám, že kojení je lepší než nekojení, mateřským mlékem alergii spustíte s mnohem menší pravděpodobností než jinou potravou. Probiotika mají jasně a jednoznačně prokázaný příznivý efekt na alergie, ovšem především u nekojnených dětí. Kojené děti dostaly ještě lepší péči v samotném mateřském mléce. Podáváním pro- a prebiotik však v žádném případě dcerce neublížíte, spíš naopak. Pokud jste alergička, je na místě také volba částečně štěpených mlék ("pepti"), která jsou však drahá. Probiotika jako taková se dětem podávají výjimečně, běžná jsou prebiotika, která obsahují obvykle prémiové řady všech výrobců ("podporuje imunitu", "s prebiotickou vlákninou" apod.).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: