Alergie na bílkovinu kravského mléka

Dobrý den, včera jsme byli na kontrole miminka ve dvou měsících. Jelikož je syn neklidné a extrémně plačtivé miminko, doktorka odložila hexu a padl názor, že bych měla zkusit bezmléčnou dietu. Syn má 6 kg a 60 cm, prohmatem bříška zjistila, že má silnější koliku, stoličku má zelenožlutou vodnatou, kterou sám nedokáže vytlačit, denně tedy musím používat rourku, protože jinak by pořád jen plakal. Žádné jiné přiznaky ale nemá, když bříško poleví brouká si a směje se, hezky vydrží na bříšku. Moje otázka tedy je, jestli je nějaký rychlejší způsob potvrdit ABKM než mojí dietou ? Pokud bych chtěla nasadit na noc UM jaké bych měla zvolit, když neni ABKM potvrzené, ale přesto bych chtěla šetrnější? Plně kojím, v největší brečící nouzi jsem vyzkoušela sunar jestli neni hladový a neni. V rodině tuto alergii nemáme, já mléčné výrobky miluji a dopřávám si je hodně. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Veroniko. Alergií na bílkovinu krvaského mléka (ABKM) trpí většinou děti na umělém mléce, nikoli děti plně kojené, ale vyloučené to není. Rodinná zátěž v tom nehraje roli, je to záležitost pouze a jedině kojenecká. Nicméně podle Vašich informací to na mě nedělá dojem žádné nemoci. Je třeba si uvědomit několik věcí: Vaše dítě váží ve 2 měsících 6 kg, tolik váží většina dětí v 4-5 měsících. Čili rozhodně nestrádá. Trávicí problémy u kojenců jsou velmi časté a většinou jsou funkční, u Vašeho dítěte bych spíše předpokládala, že se hodně nají a že střeva nejsou schopná tak rychle takovou dávku mléka zpracovat a pak má "bolení". Další věc: plně kojené děti nemusí mít stolici denně, nemusí mít stolici dokonce ani 10 dní a považujeme to stále za normální stav! Denní používání rektální rourky dítěti škodí, navykne si na ni, a hrozí, že se spontánně již nevyprázdní. Spíš než rourku bych zkoušela masáže bříška, chování ve "flekční" poloze s koleny u bříška a podobně. ABKM se nedá prokázat nijak. Je třeba dát dohromady všechny výše uvedené faktory a zamyslet se, zda může dítě skutečně trpět ABKM, nebo je to spíše funkční problém z toho, že se hodně nají. Pokud lékařka uzná, že dítě má ABKM, pak se zahajuje bezmléčná dieta u matky, ale upozorňuji Vás, že se jedná o dietu velmi tvrdou a pro matky obtížně tolerovatelnou. Pokud dieta nepomůže, pak je na místě přerušit kojení a to na dobu nejméně 1 měsíce a nasadit tzv. extenzivní hydrolyzát, čili mléko se štěpenou bílkovinou. Ale to už se pouštím do teoretických možností. Když bych to shrnula: problémy Vašeho dítěte na mě působí jako běžné funkční střevní problémy každého plně kojeného dítěte. Kojení mu stačí, rozhodně nedoporučuji přidávat jakékoli umělé mléko, střevní potíže byste jen zhoršila. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Skřípání zubů u dětí během spánku působí problémy ve škole
Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Články: Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Během posledních desetiletí...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Se zánětem si poradí zelený čaj
Články: Se zánětem si poradí zelený čaj
Číňané považují zelený čaj...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: