Alergie na hmyzí bodnutí

Dobrý den, setkala jsem se s názorem, že pokud ještě nikdy člověk nebyl pobodán včelou, vosou, nemůže dojít k anafylaktickému šoku, ohrožení na životě. Až v případě druhého až třetího bodnutí se tato pravděpodobnost objevuje. Dcera je v péči alergologa (16 let) má z testů zjištěnou alergii na hmyzí bodnutí, nicméně ji nikdy včela ani vosa nebodla, zajištění n léto však má (medrol, antihistaminikum, injekce epipen). Tak nevím jestli by mohlo dojít k masivní reakci již při prvním kontaktu s hmyzím jedem nebo se tato reakce objeví při opakovaném pobodání. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu ke vzniku alergické reakce je nutná opakovaná expozice alergenu - minimálně 2krát. Pokud má dcera zjištěnou pozitivitu na alergeny hmyzího bodnutí buď kožními testy nebo laboratorním vyšetřením, ještě to nemusí 100% znamenat, že alergická reakce po kontaktu s alergenem musí být. Určitě je vhodné být vybavena pohotovostním balíčkem, ale bohužel nelze předpovědět, zda-li se reakce po bodnutí objeví nebo ne ,nelze také předpovědět typ reakce - lokální otok nebo až vznik anafylaktického šoku..

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: