Alergie na kontrastní látku

Dobrý den, za několik dnů jdu na MR mozku. Je pravděpodobné, že mi aplikují kontrastní látku? Četla jsem, že se na ni občas vyskytují alergie. Případně jak se projevuje alergie na ni, za jak dlouho po aplikaci se může projevit? Lze tuto alergii předem zjistit? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud by se jednalo o klasickou alergickou reakci, tak je nutná opakovaná aplikace alergenu. Současnými laboratorními vyšetřeními se riziko reakce nedá úplně vyloučit, nemusí se totiž jednat pouze o alergii, ale o úplně jiný imunologický nebo neimunologický mechanismus. Bohužel úplně vyloučit reakce po podání kontrastní látky se předem nedá. Používají se kontrastní látky kvalitní, kde je riziko alergické reakce nižší. Někdy se předem pacienti premedikují antihistaminiky /léky tlumící alergickou reakci/.Pokud se jedná o časnou alergickou reakci může se projevit téměř ihned po podání, pokud by se jednalo o pozdní reakci mohou projevy nastat až několik hodin po podání .

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x