Alergie na kravské mléko

Dobrý den, 7-letou dceru dlouhodobě po jídle bolívalo bříško, vždy se zdálo, že jen chvíli a dle doktorky to bylo tím, že je velmi štíhlá a moc toho nesní. Tj. když se nají, žaludek se jí roztáhne a proto ta bolest. Teď jí konečně nechala udělat krevní testy (váží 21,5 kg při 123 cm) a vyšlo jí pozitivní IgM (hodnota 2,17) na kravské mléko. Lepek byl negativní i ostatní Ig. Dle doktorky to znamená alergii na bílkovinu kr. mléka, ale doporučení mi dala, jako při alergii na laktózu (tj. mléko ne, ale jogurty a zákysy ano). Tak jsem z toho trochu zmatená. Zatím jsem rozhodnutá vynechat ze stravy úplně mléko a mléčné výrobky, z hlediska vápníku je vhodné např. sójové mléko typu výrobku Zajíc? Měla bych za nějaký čas zkoušet mléčné výrobky zase postupně zařazovat, když nemá výrazné problémy? Dříve bývala i více nemocná, paradoxně s nástupem do školy už tolik ne. Děkuji za odpověĎ.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pouze podle pozitivity protilátek IgM proti kravskému mléku se nedá diagnostikovat alergie na kravské mléko. Důležité jsou protilátky ve třídě IgE, kožní testy, test aktivace bazofilů atd. Nejdůležitější pro potvrzení alergie je striktní eliminančí dieta bez bílkoviny kravského mléka, kterou jste správně u dcerky zahájila. Sojové mléko může. Z nedostatku vápníku nemusíte mít strach, je i v jiných potravinách - pomeranče, kokos..., ev. koupit ve formě vitamínů. Po měsíci diety zkuste znovu expozici bílkovinou kravského mléka a uvidíte zda-li se zažívací obtíže vrátí. Doplnila bych alergologické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: