Alergie na mléko

Dobrý den, rád bych se dotázal zda bych mohl mít alergii na mléko, ikdyž netrpím průjmy ani nějakým zvracením. Došel jsem k tomu, že mám neustávající problémy jako je prudká únava když něco sním (zřejme i mlečnou bílkovinu v jídle) tyto problémy už přetrvávají zhruba 3 roky, kdy jsme nastoupil na střední školu a začal jsem se ležerně věnovat fitnes a konkretně posilování, kde se převážně neobejdu bez mlečných bilkovin. K mým dalším problémům kromě únavy připadá: občasné pálení očí, neustálé zahlenění, a čepy na mandlích, a celkem velká náchylnost k nachlazení(ať už virovem nebo obyčejném prostydnutí) chci se zeptat ikdyž jsem měl problémy jako dítě s alergii na mléko, myslim jako batole, zda by se i ted při mých posledních letech, kdy jsem začal mléčné výrobky konzumovat ve věčí míře zda by se mohla objevit nějaká nachylnost na tento produkt. A zda by bylo možné bilkoviny tohoto typu nahradit něčím jiným. omlouvám se za dlouhý text, ale chtěl jsem mít jistotu, že popíšu danou situaci. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Imunologickými či alergologickými testy by bylo dobré zjistit, jestli jste opravdu na bílkovinu kravského mléka alergický - někdy toto vyšetření dělá i praktický lékař. Alergologii by bylo dobré navštívit tak jako tak, protože nemusíte být alergický jen na kravské mléko, alergie se někdy sdružují či přecházejí na jiné látky (pokud jste byl v dětství na mléko alergický, tak teď můžete a nemusíte být a mohlo se to třeba přetransformovat v jinou alergii).
Tak jak potíže popisujete, bych alergii na kravské mléko neviděla jako příčinu.
Hlavní otázka je, jestli jsou potíže sezónní, kdy se projevují, s čím souvisí atd.
Únava ale nemusí souviset primárně s alergií, můžete mít problém se štítnou žlázou, přechozenou boreliozu, zánět vedlejších dutin nosních atd., ale klidně i třeba jen nekorigovaná oční vada (dioptrie)
Mléčnou bílkovinu kravského mléka lze nahradit mléčnými výrobky jiných savců (ovčí, kozí produkty), bílkovinami rostlinnými (luštěniny, sojové maso, robi maso, tofu sýr) či masem - kuřecí, hovězí, vepřové, krůtí, rybí

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: