Alergie na penicilin

Dobrý den, ráda bych se zeptala, syn-10 let, má nález v krku- Streptokoka, paní doktorka mu předepsala Penicilin, s tím, že se musí sledovat, protože v šesti letech měl alergickou reakci na Augmentin, je velká pravděpodobnost, že na Penicilin bude mít také alergickou reakci? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Silvie! Penicilin i Augmenit = amoxicilin s kyselinou klavulonovou jsou si chemicky struktuálně podobné a může zde být tzv. zkřížená reakce, tedy při přecitlivělosti či alergii na augmentin se může totéž projevit i u penicilinu či ampicilinu. Bohužel nevíme, na kterou složku toho augmentinu měl reakci a také nepíšete, jak ta alergická reakce probíhala a jak byla závažná. Je zde tedy zvýšené riziko alergie na penicilin. Jestli skutečně nastane nebo ne se uvidí v průběhu léčby. Kdyby se objevily neobvyklé potíže, kontaktujte hned paní doktorku. Doporučuji poté následné vyšetření protilátek na ATB (odběr krve). S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Arašídy, postrach alergiků
Články: Arašídy, postrach alergiků
Víte, které pochutiny...
Víte, co jíst a nejíst při průjmu?
Články: Víte, co jíst a nejíst při průjmu?
S průjmem se téměř každý...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: