Alergie na včelí bodnutí v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, mám diagnostik. alergii na včelí bodnutí- 1x jsem měla anafyl.šok+křísení na pohotovosti. Nosím s sebou Epipen s adrenalinem. Jsem však nyní těhotná a nevím co dělat, pokud by mě v přírodě znovu včela bodla. Mohu si píchnout nebo jsou i jiné možnosti? díky moc za radu Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při anafylaktické reakci, což je život ohrožující stav, není žádné kontraindikace, což znamená ani těhotenství. Pokud by Vás včela bodla, lépe Epipen použít, protože rozvoj anafylaxe by mohlo ohrozit i krevní zásobení miminka. V pohotovostním balíčku byste měla mít i nějaké antihistaminikum, kortikoid /Prednison/, pokud byly i dechové obtíže, tak i úlevou léčbu na dýchání /Ventolin/. Vždy po použití Epipenu, byste měla vyhledat lékařskou pomoc, protože reakce může mít více fází, tak abyste byla sledována alespoň 24 hodin.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: