Alergie na včelí štípnutí.

Dobrý den. Moji desetileté dceři byla diagnostikována alergie na včelí štípnutí. Loni v létě dceru štípla dvakrát včela. V obou případech podán Medrol a dithiaden přesto došlo k otoku kolem vpichu. V říjnu odebrána krev. Výsledky se dosti zhoršily ze skupiny1 na skupinu4. Doporučeny léky + Epipen. Doporučeno chodit po týdnu na injekce podle rozvrženého kalendáře po dobu min. pěti let. Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení této léčby a jestli bude její účinek takový, aby byla dcera mimo ohrožení života, když jí včela štípne, nebo alespoň zmírnění následků. Mnohokrát Vám děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba specifickou alergenovou imunoterapií je jediná možnost jak alergii opravdu vyléčit. U anafylaktických reakcí po včelím nebo vosím bodnutí je zcela na místě tuto léčbu zahájit. Na injekce se chodí po týdnu cca 3-4 měsíce, postupně se nastoupává na udržovací dávku, která se pak aplikuje cca 1x z a4-6 týdnů po dobu 5 let. Tato léčba může dcerku vyléčit a riziko opakování anfylaktické reakce po bodnutí se velmi sníží. Bohužel účinnost vakcíny nemusí být stejná u všech pacientů.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: