Alergie na vlakninu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné abych měla alergii na vlákninu. Možná jde jen o určitý typ, protože se mi stává jen po cereáliích a nějakém celozrném pečivu, stačí půlka housky, že asi po 6-7 hodinách po požití, mám křeče, pocit, že mi vybouchnou střeva a nakonec strašný průjem. Když jím zeleninu a někdy i luštěniny nějak tepelně upravené, tak se mi to nestává. Nevím, jestli se s tím dá něco dělat, nebo prostě mé obíbené cereálie už nebudu moci jíst. Teď jsem navíc v 14 týdnu těhotenství a je to ještě horší, než před tím. Espumisan nepomáhá. Dá se vláknina nebo její zdravé vlastnosti něčím nahradit, nebo stačí, že jím zeleninu? Děkuji Alena Zemanová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, píšete, že reakcie je po pečivu, cereálicích, nemusí to znamenat, že Vám vadí zrovna vláknina, může Vám vadit v podstatě jakákoliv složka z potraviny. Snažila bych se v jídelníčku potraviny, po kterých je Vám špatně omezit. Určitě příjem vládniny ve formě zeleniny by měl stačit. V těhoteství se kožní testy na potravinové alergeny neprovádí, ale šlo by provést krevní vyšetření, spolehlivost není bohužel 100%, vždy je nejdůležitější pozorování pacienta, po které potravině se zažívací problémy objevují, za jak dlouho po požití.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Immunia spol. s.r.o – Centrum prevence a léčby alergií a poruch imunity

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x