Alergie na vosí bodnutí

Dobrý den, prosím o radu. Jsem alergická na vosí bodnutí. Včera mě bohužel vosa bodla. Hned jsem si vzala 1 tbl. Zyrtecu a 2 tbl. Prednisonu 20. Za cca 4 hodiny jsem si vzala 1 tbl. Prednisonu a před spaním ještě půlku. Vše proběhlo bez horší reakce. Pouze bolest v místě vpichu, mírný otok a zarudnutí. I to se do několika hodin ztratilo. Dnes (zřejmě poté, co kortikoidy přestaly účinkovat) se mi opět objevily červené mapy kolem vpichu. Namazala jsem si to Fenistilem a vzala si Zyrtec. Chtěla jsem se zeptat, jestli to je běžná reakce, že se mapy mohou vrátit i poté, co se dříve již zcela ztratily, nebo jestli to mám nějak dále řešit. Také jsem se chtěla zeptat, zda se po takovémto jednorázovém užití Prednisonu může objevit bušení srdce (hlavně v klidu). Nevím, jestli to je pouze dozvuk stresové situace, nebo mi léky nesedí. Můj poslední dotaz se týká situace, která se stala před cca 14 dny. Také mě „něco“ píchlo, ale vosa to určitě nebyla. Řekla bych však, že reakce byla ještě horší – otok, nesnesitelné svědění, mapy po celých rukou. Vzala jsem si léky (viz výše) a vše se během několika hodin upravilo (nevrátilo se zpětně ani žádné začervenání jako teď u vosy). Ráda bych věděla, jestli lze udělat alergologické testy i jiný hmyz než je vosa, včela apod. (např. muchničky atd.). Mockrát děkuji za Vaše odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokračovala bych v užívání antihistaminik po dobu trvání projevů - to znamená než lokální zarudnutí zcela vymizí. Reagovat můžete i na jiný hmyz, dají se vyšetřit i alergeny jiného hmyzu než jen včely a vosy, určitě ještě komár, bohužel zda-li existuje test na vyšetření muchniček nevím. Jednorázové podání Prednisonu by nemělo dělat problémy , dávku jste měla dost vysokou, příště bych doporučoval do 40mg za den . Pokud by se otok nezmenšoval a objevily se další obtíže, bylo by vhodné jít k lékaři.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: