Alergie u 3-letého dítěte

Dobrý den, dcera měla za poslední roky hodně nemocí. Bohužel prodělala i infekční mononukleozu, takže měla narušenou imunitu a chytla kde co. Asi 3-4x v průběhu roku měla bronchitidu, kdy si musela dýchat Berodual. Letos v lednu jí byla odstraněna nosní mandle, která nebyla moc velká, ale spíš jako prevence kvůli nemocem. Cca půl roku užívala Ribomunil (rozpustný). Užívala Aerius, dle rozpisu lékaře. Nyní jsme byli poprvé na alergologii. MUDr. jí nechala denně dávku Aeriusu a 1xvycucat Singular. Dělali jí testy z krve na alergie. Velice vysoké vyšly hodnoty na psa č.6 (tak mi to paní doktorka říkala), kočka 3-4, pak trochu roztoči a jitrocel. Paní doktorka chce provést ještě krevní obraz měsíc po odběrech, zda nemá nějakého parazita, který by hodnoty alergie zvyšoval. Roupy jsou negativní. Máme psa již od dceřina narození. Pes je maximálně čistý, často uklízím. Dcera nemá nějaké projevy alergie na pejska. Zajímalo by mě, zda je možné, aby se psem dál žila? Má ho velice ráda, stejně jako my. V rodině máme případ, kdy sestřenice žila celý život se psem a po tom, co si založila rodinu a psa nemají, tak není schopna být někde, kde je pes. TAk silná alergie se jí objevila. Mně, co by dítěti, také vyšly pozitivní testy na psa, ale neprojevuje se. Proto mám obavu, aby se stav po odstarnění psa nezhoršil. Nechci, aby to vyznělo, že mi víc záleží na psovi. Dcera je pro mě na prvním místě, ale pejsek je rodinný mazel a je ještě mladý. Paní doktorka nám také nedoporučila, aby dcera chodila do školky, což je další problém. Je tam maximálně spokojená. Dětský kolektiv vyhledává. Možná je to i tím, že byla před nástupem do školky často nemocná a nemohla do žádného kolektivu. Také máme obavu, aby nebyla potom často nemocná při nástupu do školy, když ji budeme teď izolovat. Předem děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý, alergeny zvířat bývají velmi agresivní, nezáleží na čistotě zvířátka, alergeny jsou obsaženy ve slinách,zdrojem může být olupující se kůže atd., takže jejich obsahu v bytě nemůže sama nějak zabránit. Nejde dopředu odhadnout ,jak se alergické projevy u dcerky budou vyvjíjet.Neznamená že nyní projevy po kontaktu se psem nejsou výrazné, že to tak zůstane. Tím že je dcerka nyní zaléčena, projevy by se měly zmírnit. Pokud by i tak léčba nepomáhala /měla dechvoé obtíže, rýmu, oční , kožní projevy../, tak by se opravdu měl další kontakt se zvířátekm co nejvíce omezit. Přítomnost parazitů v těle může zvýšit hlalinu eozinofilů v krevním obraze, hladinu protilátek ve třídě IgE, nemá to ale vliv na produkci specifických protilátek proti konkrétním alergenům. Zvýšená nemocnost u dcerky může být zapříčiněna právě tím, že měla alergický zánět na sliznicích a tím byla náchylnější i k infekcím. Tím že nyní dostala antialergickou léčbu, tak by se nemocnost měla snížit a můžete zkusti nastoupení do školky.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: