Alergie u kojence?

Dobrý den, mému 9 měsíčnímu synovi byla po rotavirové gastroenteritidě zjištěna leukopenie s neuropenií. Při kontrontrolních vyšetřeních, kdy by se hodnoty leukocytů a neutrofilů měli po virovém onemocnění stabilizovat, nedošlo ke zlepšení. Prozatimní závěr - útlum kostní dřeně, později vyšetření na hematologii. Mě by však zajímalo, zda nízký počet leukocytů nemůže soviset s oslabenou imunitou při počínající pylové alergii. Syn teď dost kýchá (hlavně u rozkvetlých stromů) a dost často si mne oči (nejen v prašném prostředí). Také má na obličeji trochu ekzem. Manžel je silný alergik a astmatik. Nikde jsem nenašla, zda se může alergie rozvíjet už u tak malých dětí a zda lze pylovou alergii nějak testovat už u kojenců? Jinak je syn zdráv, ostatní hodnoty krevního obrazu jsou v normě. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, oslabená imunita a alergie jistě souviset mohou.Nízká hladina lekocytů,ale ještě neznamená vždy významnou poruchu imunity. Kojence otestovat lze z krve, kde se dají změřit specifické protilátky proti alergenům.

MUDr. Jindřich Lahovský
MUDr. Jindřich Lahovský

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Ordinace pro alergologii a lékařskou imunologii, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Zanet mandli Je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me...
 
Naposledy čtené: