Alkohol a cholesterol

Dobrý den, má matka - věk 58 let, pije již desítky let každý den několik piv, dříve to bývalo každý den 5, v lednu (po mém dlouhém přesvědčování) je snížila na 4. Přes den jí vcelku normálně, kouří cca 20 cigaret denně, pije několik kafí a potom večer během 2 až 3 hodin vypije 4 piva + k tomu sní pytlík slaných koleček. Byl jí několikrát měřen cholesterol, z toho jednou vyšel v normě, jinak měla hodnoty 7,2. 5,3. 7. (norma je 2,9 - 5), HDL měla občas snížený, LDL 4,5. 3,34. 4.63 (norma je méně než 3). Triacyglyceroly 3,09. 2,11. 1.85 (norma je méně než 1,70). Chci se zeptat, zda jí s takovými hodnotami něco hrozí (byly měřeny během jednoho roku)? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hladina cholesterolu je sice důležitá, ale hlediska rizika srdečně-cévních onemocnění je pro Vaší maminku daleko podstatnější její celková životospráva, tak jak jí popisujete. Hodnoty cholesterolu, které udáváte, jsou abnormální, ale značně kolísavé a lze usuzovat, že jsou trochu ovlivněny večerním požíváním alkoholu ("správné" hodnoty krevních tuků, ze kterých lze vycházet v rozvaze o případném nasazení léků na jejich snížení, je potřeba testovat z ranního odběru krve po10-ti hodinovém lačnění, přičemž pacient by neměl mít tučnou večeři a neměl by pít ve dnech před odběrem alkohol...). Cholesterol může být také zhoršen jaterním postižením při dlouhodobé nemírné konzumaci alkoholu. Z Vámi uvedených hodnot každopádně nevyplývá pro maminku žádné bezprostřední riziko, v dlouhodobém výhledu ale zvýšený cholesterol přispívá k poškození jejích cév danému věkem a životosprávou (hlavně kouřením a předpokládám i nízkou fyzickou aktivitou). Riziko cévního poškození lze snížit léky, ovšem jejich nasazení musí předcházet pečlivá úvaha o jejich přínosu v poměru k rizikům vyplývajícím z možných vedlejších účinků. Tuto rozvahu by měl učinit maminčin praktický lékař a mělo by jí předcházet celkové tělesné vyšetření a zjištění některých další laboratorních ukazatelů (např. funkce štítné žlázy). Při užívání uvedených léků je ale nutné nepít (alespoň ne ve zvýšené míře) alkohol a jde o léčbu dlouhodobou, dále platí, že trvající kouření a špatná životospráva pozitivní účinek léků do značné míry ruší, snaha o změna těchto faktorů je tedy daleko důležitější. Doporučuji laboratorní výsledky a jejich význam konzultovat s matčiným praktickým lékařem a s ním se domluvit na dalším postupu, nejvíce ale bude záležet na matčině ochotě ke změně a k případnému trvalému užívání léků... Přeji mnoho štěstí a trpělivosti!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: