Alkohol a postižení plodu

Vážený pane doktore/paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat na riziko poškození plodu, pokud jsem otěhotněla 29.7., a 31.7. jsem vypila láhev bílého vína a pak následují týden jsem na dovolené k některému obědu vypila 1-2 piva (dohromady za týden to bylo asi dvanáctistupňových 5 piv). Druhý týden po oplodnění jsem už měla podezření, že jsem těhotná a s alkoholem jsem skončila, pouze jeden večer jsem si dala 2,5ks nealkoholického piva. Dále jsem se chtěla zeptat na konzumaci nealkoholického piva, zda je možné si ho např. 1x za týden dát. Děkuji Vám za odpověď!

Odpověď odborníka:

Vladimíro,
v prvních dvou týdnech těhotenství reaguje embryo stylem "všechno nebo nic", pokud tedy v této době působí rizikové faktory (alkohol, léky, záření...) embryo buď zanikne nebo pokračuje bez poškození ve vývoji dál. Navíc dávky, které jste vypila, byly naprosto minimální. Konzumace nealkoholického piva ve vámi udávaném intervalu je naprosto v pořádku.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x