Als amyotrofická laterální skleróza

Chtěl bych se zeptat jestli můžu mít ALS. Můj vzdálený příbuzný na to nedávno zemřel a já mám teď strach. Dědičné faktory bych asi vyloučil protože to byl opravdu vzdálený příbuzný a navíc to měl pravděpodobně způsobené silnými údery do hlavy protože se věnoval profesionálně boxu. Já se spíš snažím uklidnit protože ve věku 17 let je tato nemoc nepravděpodobná. Moje příznaky začaly takhle, chodím už rok do posilovny a jsem zvyklý na fyzickou zátěž, v neděli jsem byl zase, vždy druhý mám svalovku ale teď najednou ne. Byl jsem bez svalovky. Třetí den se dostavily bolesti lýtek, stehen a paží včetně předloktí. Začal jsem se jakoby motat je těžší udržet rovnováhu, občas se mi podlamují mírně kolena. Na nohou je bolest horší čím více je namáhám, na rukou bolest mizí a spontáně se zase objevuje. Ruce jsem posiloval hodně, tím spíš mě ale stresuje fakt že na nohy jsem dělal jen jeden komdiční cvik a takhle hodně zlobí. Bolest se dá těžko popsat, je to něco jako kombinace ztuhlosti, pnutí, tahání šlach a křečí. Možná jsem jen vynervovaný, ale přijde mi, že mám ztuhlý krk, šíji a mimické svaly. Nikdy dříve než teď v pondělí jsem žádné jiné příznaky nepocítil. Je možné, že se to objeví takhle spontáně a rychle a nečekaně, nebo je to jiná nemoc ? Pokud je to jiná nemoc, tak jaká by to mohla být ? Na kolik procent by to mohlo být ALS ? Za 3 dny odjíždím na dovolnou, mám jít k lékaři co nejdříve, nebo si můžu dovolit počkat ? Jak dlouho by trvala diagnostika ? Jsem vážně nervózní, nikdy jsem nic takového nezažil. Je třeba možné že by to byl jen zánět svalů ? Děkuji.

Odpověď odborníka:

V žádném případě nemáte ALS, nemusíte se obávat. Jednak jste na toto onemocnění opravdu velmi mladý a také ALS nebolí. Svalové bolesti ani kloubní ani závratě do obrazu tohoto onemocnění nepatří. Váš popis vypadá spíše jako celkové přetížení organismu. Možná jste zvolil vyšší zátěž nebo jste cvičil po delší pauze. Nebo cvičení mohla předcházet nějaká viroza, pak je oprganismus citlivější i na menší zátěž. Máte-li pocit křečí a pnutí zkuste si vzít magnesium/hořčík, který je volně prodejný, dodržte doporučenou dávku. Pokud potíže budou odeznívat, zkuste se příště s někým poradit ohledně dávkování tréninku. Jestliže budou přetrvávat, nejspíše by bylo dobré obrátit se na rehabilitaci ke zlepšení adaptace vůči zátěži nebo neurologii ať Vás pro jistotu vyšetření stran páteře a případného přetížení svalů. Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Desatero pro unavené oči
Články: Desatero pro unavené oči
Dnešní doba, kdy občas jen...
Virová žloutenka typu C a riziko vzniku vaskulitidy
Články: Virová žloutenka typu C a riziko vzniku vaskulitidy
Vaskulitidy jsou zánětlivá...
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Články: Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Divertikly jsou výchlipky...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: