Alzheimerova nemoc

Paní doktorko, dovoluji si Vás kontaktovat ohledně mojí maminky. Letos jí bylo 70 let a už se 5 let léčí na Alzheimerovu nemoc. Absolvovala loni vyšetření MR mozku a závěr je: Atrofie mozku i mozeču, zvláště occipitálního laloku a závěr CT mozku je: Ischemicko-degenerativní změny bílé hmoty bilat. Jinak nativní CT obraz smíš. atrofie mozku, bez zřetelné hemoragie nebo čerstvé ischemie. Maminka před 5 lety navštívila psychiatra s tím, že má problémy duševní a je stále lítostivá. Bylo to na moje doporučení, protože jsem se už nemohla na to dívat,jak se maminka trápí a doufala jsem, že jí lékař pomůže. Měla totiž problémy s mým otcem. Nasadil jí Citaon a Donepezil. Donepezil prý, jako prevenci. Pak jí Donepezil vyměnil za Nimvastid a v současné době bere Ebixu. Stále si dělám výčitky, jestli léky, které užívá nebo užívala jí nepůsobí současné problémy. Špatně chodí, je zmatená, nedokáže se orientovat, meovládá levou ruku a musí mít pleny. Bez problémů nás pozná, celkem si i věci pamatuje, ale je hodně zmatená a stále unavená. Tlak jí kolísá – jedou má hodně vysoký a pak zase nízký. Její stav se stále zhoršuje. V současné době bere tyto léky: Prenesa ½ -0-0, Citalon 20 1-0-0, Piracetam 1-1-0, Anopyrin 0-1-0, Miktonorm 0-1-0, Ebixa 10tbl 1-0-1, Sortis 0-0-1. Prosím o radu, jestli mohou léky mamince škodit a zda jí mohu nějak pomoci. Přemýšlela jsem i o tom, jestli léky, jako je citalon a ebixa, nevysadit. Věřte mi, jsem v bezradné situaci a chtěla bych milující mamince pomoci. Prosím - pomozte mi. Děkuji Zdenka

Odpověď odborníka:

Milá Zdenko, chápu , že máte o maminku starosti. V léčbě Alzheimerovy demence již jsou jisté pokroky,ale vyléčit ji stále neumíme. Piracetam je vcelku v tomto případě zbytečný lék. Navrhovala bych vám úpravu Ebixy a to následovně - Ebixa 10mg 2-0-0 tbl./ vyráběji se i tablety s 20mg dávkou, takže jemožno užívat jen jednu tabletu/, Citalec je v pořádku, ten určitě ponechte, a k posílení léčby požádejte Vašeho psychiatra o Exelon náplasti. Podáváme také vitamín C ve vyšší dávce a Acutil 1jednou denně.Potřeba pravidelný režim, trening paměti.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: