Amoksiklav

Dobry den, jak je možné ze léky Amoksiklav mohou způsobit zánět mozkových blan?? Bojím se je ted užívat. Dekuji za odpověď, hezky den.

Odpověď odborníka:

Amoksiklav se předepisuje běžně a jde o jedno z nejlépe snášených antibiotik. Se zánětem mozkových plen po Amoksiklavu jsem se nikdy nesetkal a ani o žádném takovém případu nevím. V příbalové informaci je aseptická meningitida uvedena jako možný nežádoucí účinek s neznámou četností, nejspíše proto, že byl někdy zaznamenán u někoho, kdo byl Amoksiklavem léčen, i když spolu tyto dvě skutečnosti nemusely vůbec souviset. Je třeba upozornit, že pojem aseptická meningitida označuje stav, kdy jsou mozkové pleny podrážděny zánětem, ale nepodaří se zjistit původce, obvykle jde o virovou infekci (a nejčastěji lehkou). Doporučuji Amoksiklav užívat dle doporučení Vašeho lékaře.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: