Amoksiklav u tříletého dítěte

Dobrý den,prosím o radu ohledně nutnosti antibiotik u mého tříletého syna. Situace je taková: Syn měl od pátku rýmu a včera ráno začal pokašlávat. Teploty neměl až do dnešní noci, kdy měl 38,3°C.Večer a v noci taky začal více kašlat. Ráno jsme byli u naší paní doktorky,kde se v ordinaci hodně rozkašlal a taky mu naměřila teploru 38,5°C.V krku nic neviděla ,i na poslech byl dobrý, na moč taky nic neříkala.Žádné další testy mu nedělala.Nasadila mu antibiotika AMOKSIKLAV 437mg/5ml.Prý kvůli teplotě a kašli,který v ordinaci slyšela a který se prý rychle zhoršil,když začal kašlat teprve včera. Doma ale pořád tak silně nekašle.Dala jsem mu hned ráno po přichodu jednu dávku Amoksiklavu a k tomu sirup Spiropent,který nám k tomu předepsala. Je možné,že to tak rychle zabralo?A je vůbec nutné kvůli kašli a teplotě hned brát antibiotika?Nerada bych mu je dávala zbytečně.Nejsem zastánce antibiotik.Nestačilo by podávat jen ten sirup a počkat?Na druhou stranu bych nerada něco zanedbala.Pokračoval by jste tedy v užívání antibiotik?Kolik dní by pak stačilo je brát? Ještě bych se chtěla zeptat:Doktorka se divila prý: Jaktože je tak nachlazený(nemocný),když nechodí do školky?Vyznělo to,jako bych za to mohla já,nebo jako bych něco zanedbala.Jaký je na toto Váš názor z pohledu doktora,co jsem tedy mohla udělat podle paní doktorky špatně? Děkuji mockrát za rychlou odpověď Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Šatně jste nic neudělala. I dítě, které nechodí do školky, může onemocnět. Co se týká podávání antibiotik, tak rozhodně nemůže 1. dávka zabrat tak, aby se dítě uzdravilo. Spíš asi zabral ten Spiropent. Proč je paní doktorka nasadila, nevím. Teplota a kašel samy o sobě nejsou indikací k léčbě antibiotiky. Pokud je ale léčba antibiotiky opodstatněná, pak by se měly brát alespoň týden.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Články: Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Kolik mužů prošlo vaší...
Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
Články: Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
S příchodem jara mnoho lidí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Nástup do školky: 6 tipů, jak předcházet nemocem
Puberta, období převratných změn
Články: Puberta, období převratných změn
I když děti v tomto věku...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: