Amyotrofická laterární sklerosa ( als )

Dobrý den, tatínkovi diagnostikovali nemoc ALS, dostal lék Rilutek. V příbalovém letáku je napsáno cituji: "Zánik nervových buněk při onemocnění motorických neuronů může být způsoben příliš vysokou hladinou glutamátu (chem.sloučenina přenášející nervové vzruchy) v mozku a v míše.Rilutek zastavuje uvolňování glutamátu, což může pomoct při ochraně nervových buněk před zničením". Tatínek bere ješte volně prodejný doplněk L-Glutamine Micro Meshed (2-2-2)a Kreatin (1-1-0). Tyto doplňky mu moc pomáhají při cvičení jelikož pak nemá svalovou únavu a bolest a celkově se cítí jakoby svěží. Jenže teď si přečetl tento příbalový leták k Riluteku a právě nevíme jestli látka Glutamát a Glutamin je jedno a to samé. Tyto doplňky s Glutaminem raději vysadil, neboť nevíme jestli tyto látky nejsou v rozporu. Tatínek právě po vysazení těchto doplňků není schopen cvičení a svalově se cítí hodně unaven. Ptáme se tedy jestli je možné k Riluteku brát ten Glutamin a Kreatin na podporu ochabujícich svalů, kterou mu tato nemoc způsobuje. Rilutek bere teprve týden a na kontrolu k neurologvi se dostane nejdříve za 3 týdny, kde se samozřejmě na tuto věc zeptá, ale potřebujeme do této doby vědět jak to je. Posilování svalů je pro něj strašně důležité. Snad jsem to srozumitelně popsala. Děkuji moc za brzkou odpověď. Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, domnívám se, že Váš tatínek může užívat Rilutek a glutaminový doplnět. Glutamát je neurotransmiter, látka přenášenící vzruchy v nervových buňkách, glutamin je hlavní aminokyselinou ve svalech.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: