Anafylaktický šok a neprokázaná alergie?

Dobrý den, prosím Vás o radu s mým problémem - první případ se stal zhruba 5 let nazpět - do té doby mě vosy bodaly vcelku "pravidelně" každý rok a nikdy jsem žádný problém nezpozoroval - ovšem v ten den po bodnutí vosou jsem zhruba po 5.minutách začal hůře dýchat, brněli mi ruce a zatemnil se mi zrak - poté jsem upadl na zem, ale vzápětí se hned probral - otec mě převezl na polikliniku kde mi píchli nějakou injekci a vše bylo v pořádku ( už od toho upadnutí na zem bylo taky vše v pořádku..) - potom jsem byl objednán na alergologii kde mi zjistili, že jsem alergický na vosí a včelí bodnutí a dostával jsem nějaké "vosí séra" - je tomu hrozně dávno, ale byly to takové skleněné ampulky a vždycky se ty kapky nějak "kombinovaly" - po dobrání jsem už na alergologii nikdy nebyl... pak jsem měl od vos 3roky pokoj - minulý rok jsem v ordinaci u zubního lékaře po podání Supracainu upadl do bezvědomí po cca 10minutách ( během 2vteřin se mi udělalo zle, zatočila se mi hlava a už jsem o sobě neveděl ) - během pár vteřin mě probrali - údajně jsem prodělal anafylaktický šok ( měl jsem taky viditelné křeče v končetinách.. ) - byl jsem hospitalizován a poslán na alergologii. Tam mi bylo řečeno, že prakticky na SUPRACAIN se otestovat nedá, ale když už jsem tam byl - nechal jsem se otestovat na vosí a včelí bodnutí (píchnutím jehličky pod kůži) - ALERGIE ZMIZELA - po alergii ani stopy - závěr - nejste alergický! Za pár měsíců mě vosa bodla znovu a opět ty stejné příznaky - horší dýchání, třes konćetin, pocení - horší viditelnost a rychlejší tlukot srdce... ) - na poliklinice jsem dostal injekci a opět jsem byl v pořádku... Má otázka ZNÍ - jak je možné, že u mě nebyla zjištěna alergie na vosí bodnutí i když mívám takovéto příznaky? Děsím se toho dne až mě zase vosa bodne - co nastane - žádný balíček u sebe nenosím - co prosím navrhujete? Díky za odpoveď PH

Odpověď odborníka:

Dobrý den, reakce mohla vzniknout také v důsledku toho, kam vosa píchla (blízko žíly nebo přímo do žíly například, pak by se jed šířil velmi rychle a mohl by způsobit celkové příznaky i u nealergického člověka). Také záleží na Vaší celkové kondici a vnímavosti vůči takovým podnětům. Také mohly vyjít falešně negativní výsledky v testu, i když to je spíše bizarní důvod. Minimálně pro Váš klid by podle mého názoru bylo vhodné vybavit Vás injekcí ("Epipen") používanou jako první pomoc při bodnutí u osob, které jsou alergické na vosí a včelí bodnutí a možná znovu s časovým odstupem provést znovu alergologické testy a celkové vyšetření. Hlavně se snažte bedlivě se vyhýbat vosám a včelám. Co se týče reakce na podaný lék, měl byste nyní před každým chirurgickým výkonem a raději i před každým zobrazovacím vyšetřením, kde by Vám chtěli podat kontrastní látku, že jste v souvislosti s podáním anestetika prodělal anafylaktický šok a že jste měl opakované obtíže i po bodnutí vosou a včelou, aby se příslušní zdravotníci podle toho zařídili (podali Vám vhodné léky, udělali vhodná vyšetření s ohledem na prodělané reakce).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: