Anafylatický šok

  • Dotaz od: Lenka Dobošová
  • Publikováno: 16.11.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den,obracím se na Vás s tímto dotazem.Moje dnes 16 letá dcera ve svých 5 ti letech prodělala anafylatický šok po píchaném penicilínu po 7 injekci.Od té doby se žádná alergie neobjevila.Chodíme pravidelně na zubní prohlídky zatím bez problému,ale nyní je potřeba léčit zub a paní doktorka nám odmítá píchnout injekci.Chci se zeptat,jestli se můžu obávat podobné reakce po aplikaci této injekce? děkuji Dobošová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud dcera měla reakci po PNC, tak by neměla dostávat antibitoika penicilinové řady. Nelze dopředu odhadnout zda-li bude reagovat i na jiný lék, u zubaře se nesjpíše půjde jednat o lokální anestetiku, kde není zkřížená reakce s antibitoiky PNC řady. Doporučovala bych před výkonem cca 2 hodiny podat 2 tbl. antihistaminika /Zyrtec, Xyzal/, vyloženě z preventivních důvodů. Z atnibioitky bych volila např. Makrolidy.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: