Anafylaxe a alergie

Dobrý den, kvůli riziku zkřížené alergie (jsem alergická na pyly) a velké lokální reakci po bodnutí včelou minulou sezonu jsem pro jistotu dostala anapen, který mám nosit hlavně do přírody, mimo dosah rychlé pomoci. Zarazily mě ale dvě věci- u anapenu se píše, že může způsobit alergickou reakci- jak je to časté? A jak je reakce závažná? Abych si neublížila ještě víc... a za druhé, což souvisí i z otázkou jedna: Je pravda, že alergie nejde dopředu vyloučit testem? Že test prokáže aktuální alergii, ale tu která se ještě neprojevila nepozná, tj. např. že budu mít negativní test na buráky, a přitom příště, třeba po měsíci, na ně dostanu stejně reakci? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dano! Až budete potřebovat anapen (a já Vám přeji, aby to nikdy nenastalo), budete ráda, že jej máte. Ta situace je život ohrožující alergická reakce s dušením a rychlým rozvojem šoku. Na látky anapenu sice může alergická reakce nastat, ale není to časté a hlavně se anapen nepodává v žádné situaci, kterou by bylo možno zhoršit... Alergii nelze dopředu testem vyloučit. Lze prokázat, že v danou chvíli na buráky alergická nejste, ale neznamená to, že zítra se po nich nemůžete (poprvé) osypat.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: