Anální fisura

Dobrý den. Mám asi 15 let anální fisuru, problémy mám tak třikrát v roce, krev ve stolici a bolestivé vyprazdňování. Vždy pak měsíc používám různé čípky a masti, naposledy Proktis čípky + mast. Pak mám na chvíli pokoj. Byla mi doporučena operace, ale zatím se k tomuto kroku rozhodnout nechci. Jelikož vím, že operace často nic nevyřeší. (recidiva fisury). Jím hodně vlákniny, dostatečně piju a sportuji. Chtěla jsem se zeptat může mi anální fisura způsobit nějaké komplikace, pokud i nadále budu operaci odmítat? A jaká rizika nese již zmiňovaná operace? Někteří mají dobré zkušenosti s homeopatiky, můžete mi poradit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Terezo, recidivující anální fisura především nepříjemně obtěžuje. Konzervativní léčba směřuje k zabránění zácpovité stolice (zbytková strava, dostatek tekutin ...Lactulóza), zvýšené hygieně konečníkové krajiny, sedacích koupelích v dubové kůže, masážích perianální krajiny, místních aplikacích léčivých přípravků (tak jak např. uvádíte) ...někdy doplněné o krátký výkon v celkové anestesii, tkz. divulzi svěračů. Pokud tato opatření nepomáhají a stav dospěje ke chronické fisuře je operace nezbytná (existuje několik možností). Ano k recidivě dojít může. S homeopatiky nemám zkušenosti. Zdravím. L. Janeček.

MUDr. Libor Janeček
MUDr. Libor Janeček

Specializace: Dětská chirurgie, urologie a traumatologie
Pracoviště: Soukromý lékař - www.liborjanecek.cz

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: