Anemie

Dobrý den jsem léčen ICHS, HYP III, diabetes na PAD a na anémii, poslední hodnoty krve 28.6.2016: Erytrocyty RBC 4,08; Hematokrit 0,360; tromb. křivka PDW 16,4; Eryt. křivka RDW-SD 40,3. Beru denně Tardyferon 1-0-0. Je to problém? Zatím mi nikdo na to nic neřekl. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z vámi udaných hodnot krevního obrazu není jasné, jaký typ anémie máte. Pokud máte menší krvinky (MCV pod 80-82), pak je tardyferon užívaný správně. Máte vysoké RDW - některé krvinky máte malinké, některé veliké - bud je to tím, že v kostní dřeni se začly vyrábět krvinky s dodaným železem a ještě se železo nedostalo ke všem a dělají se malinké, chudé na železo. To je běžné cca měsíc i déle po nasazení železa. Ale důvodů může být víc. Dále by se mělo pátrat po zdroji ztrát krve - stolice na krvácení, gastroskopie, kolonoskopie, moč... Přeji hodně zdraví...

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: