Anémie

Jsem stále unavená, padají mi vlasy, přibírám na váze, třepí se mi nehty. Mám 3-letou dceru a celkově se mám docela dobře. Před 14-ti dny mi byl zjištěn nedostatek železa a zvýšená funkce štítné žlázy. Při zvýšené funkci štítné žlázy by ale měl člověk hubnout ne? Železo již dva týdny beru a je mi po něm stále nepříjemně, mám křeče v břiše a normální stolici jsem neměla za celou dobu ani jednou. Myslíte, že přejdou ty nepříjemné "pocity" v žaludku a ve střevech? Pokud mi na příští kontrole zjistí již dostatek železa, budu ho moci přestat brát? A to budu muset chodit na pravidelné kontroly, jestli mi náhodou zase neubylo? Mé tělo si ho pravděpodobně neumí dobře uchovat. Vím, že dotazů je hodně, ale prosím o zodpovězení všech. Děkuji

Odpověď odborníka:

Jak únavu, tak horší stav vlasů i nehtů lze přičítat jak problémům se štítnou žlázou, tak nedostatku železa resp. anémii (chudokrevnosti) z něho vyplívající. U Vás se tedy může podílet obojí. Máte pravdu, že obecně bývá zvýšená funkce štítné žlázy spojena s hubnutím, ale není to absoulutní pravidlo. Spíše je třeba brát to tak, že poruchy funkce štítné žlázy ve smyslu + i - vedou ke změnám metabolismu, které se mohou projevit změnami tělesné hmotnosti, opět ve smyslu + i -. Nevím, jaká choroba štítné žlázy Vám byla zjištěna (struma?, zánět, ...?), nicméně pro některá onemocnění štítné žlázy je typické třeba i to, že funkce štítné žlázy je nejprve zvýšená, ale později klesá. A především funcke štítné žlázy není jediným a ani tím hlavním faktorem, který rozhoduje o tělesné konstituci. Ohledně železa: Ano, preparáty železa užívané ve formě tablet (ev. sirupů) bohužel mají poměrně často nežádoucí účinky, které popisujete. Mohou se po čase zmírnit nebo vymizet. Někdy také pomůže užívat železo v jinou denní dobu či společně s jídlem (i když je doporučeno užívání nalačno, neboť tak se vstřebá železa nejvíce). Preparátů železa je na trhu několik, lze případně zkusit výměnu. Délka terapie železem je individuální a řídí se hodnotami krevního barviva a železa v krvi, zpravidla trvá několik měsíců. Současně je ale nutné se zamyslet nad tím, co nedostatek železa způsobilo a zda ztráty železa netrvají. U Vás jistě může být nedostatek železa ještě důsledkem těhotenství a kojení, ale je třeba vyloučit i jiné příčiny, např. chronické krevní ztráty (silná menstruace, jiné...?). Z toho vyplyne také to, zda bude v budoucnosti nutné hodnoty železa kontrolovat. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: