Anémie a výživa u kojence

Dobrý den, mému synovi byla v třech měsících zjištěna snížená hladina železa. Začal užívat Aktiferrin, jehož následkem byl bohužel průjem, který přetrvává i několik dnů po vysazení. Dostali jsme jiný preparát, ale z vlastní zkušenosti vím, že všechny přípravky mohou způsobit nežádoucí účinky. Jak se postupuje, kdyby i třeba 5. preprát byl s nežádoucími účinky? Jinak syn prospívá dobře. Porodní váha byla 3360 g a ve 3. měsíci měl 6380 g. Lékařka se už vyjádřila, že v půl roce můžu začít používat masové příkrmy. Můj názor je kojit co nejdéle třeba i do tří let. S příkrmy chci začít, až si je syn bude sám vynucovat. Min. do 1 roku mu nechci dávat maso. Jaký je Váš názor? Nemůže nás dr. někde udat, že úmyslně poškozuji zdraví dítěte? Na více věcí ve výživě máme jiný názor. Děkuji moc předem

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Preparátů se železem pro kojence na trhu zase tolik není. Kromě Aktiferrinu je to ještě Maltofer, a ten bývá zpravidla lépe snášen. Jinak co se týká výživy. Od 6 měsíců dítě skutečně může ve stravě dostávat maso a záleží jen na vás, zda mu ho dávat budete nebo ne. Dle mého názoru je ale lepší dodávat do organizmu železo přirozené (tedy v červeném mase) než v farmaceutických preparátech. Jinak kojit můžete klidně 3 roky (i když po roce života již pro dítě mateřské mléko nepředstavuje žádný benefit), ale každopádně od 6 měsíců již potřebuje pestrou stravu, jinak začne strádat. Udání od paní doktorky, pokud nebudete nějak zanedbávat péči o své dítě, se bát nemusíte.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: