Anémie z nedostatku železa

Dobrý den, prosím o zhodnocení, odběry mi byly dělány kvůli anémii. Dr pouze zkonstatovala, že jde nejspíš o anémii z nedostatku železa a vlastně během minuty jsem byla pryč z ordinace, ostatní hodnoty mi nikdo nevysvětlil. Mnohokrát děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postupně hodnoty: leu - bílé krvinky v pořádku, červené krvinky: Hb hemoglobin 92 - norma u ženy nad 120 - tedy středně snížený, tomu odpovídají všechny ostatní nižší hodnoty parametrů červených krvinek. MCV je malé - malá velikost krvinky, protože jim chybí železo. destičky PLT v normě, vše co se týká destiček v normě diferenciál leukocytů - rozpočet bílých krvinek - typy bílých krvinek v normě koagulace - srážlivost v pořádku minerály, ledvinné testy v normě z jaterních testů - jeden test hraniční - ALT 0,90 (norma cca do 0,70) - jen hraniční - zkuste omezit mastné, smažené, tučné, čokoládu, alkohol, pivo... nízké zásoby železa (Fe, trasnferin, feritin...) bílkoviny v krvi v pořádku serologie žloutenky B a C - negativní, ani nejste očkovaná, ani jste žlouetnku neprodělala. serologie mononukleozy - setkala jste se s virem EBV i CMV, ale máte jen pamětové protilátky, akutálně mononukleozu nemáte. nemáte protilátky proti červeným krvinkám. asi to bylo předoperační vyšetření? pravděpodobně se cítíte unavená, nevýkonná, spavá, možná se zadýcháváte do kopce. Ale taky nemusíte mít žádné příznaky. anémii nemáte pravděpodobně z nedostatku železa, ale určitě ji máte z nedostatku železa. Někde ztrácíte krev a nedostatečně ji doplnujete ze stravy. - vzheldem k věku 35let - pravděpodobně máte ztráty menstruací. A nemáte dostatek železa v potravě, kolik byste potřebovala. Ale také můžete mít vředy na žaludku, crohnovu chorobu, ztráty červených krvinek ledvinami... Z vyšetření by vám doktor měl udělat vyšetření moči alespon papírkem, možná vyšetření stolice papírkem (okultní krvácení), poslat na gynekologii, kde by vám měli udělat cytologii čípku (dělá se pravidelně 1xročně). A nasadit železo - nějaký preparát cca 1-2xdenně (pokud vás nebude bolet žaludek nebo nebudete trpět zácpou nebo průjmem, tak lépe 2xdenně) nalačno - pokud preparát aktiferrin tak 3xdenně. A zkontorlovat vás za 2-3 měsíce krevní obraz, že reagujete na železo dobře :-) Přeji hodně zdraví...

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: