Anestetické vědomí - co s tím?

Dobrý den, před dvěma lety jsem byla na operaci slepého střeva a bohužel se mi přihodila nepříjemná věc. Celou operaci si pamatuju, včetně nesnesitelné bolesti. Nemohla jsem se hýbat, natož něco říct, ale po probrání jsem byla schopná lékařům vylíčit přesný průběh zákroku a zopakovat vše, co zaznělo na sále během operace. Paní, co mě uspávala, se mi potom strašně omlouvala a říkala, že nechápe, jak se mi to mohlo stát, protože mi dala anestetik "jak pro stokilového chlapa" a pořád jsem měla vysoký tep. Věřím, že anestetika byla podána správně, protože se s paní doktorkou znám osobně a věřím jejímu úsudku. Každopádně, říkala jsem si, že to je asi jen nějaká anomálie a budu muset doufat, že se mi to znovu nestane. Před několika dny mi ale známá řekla, že viděla dokument o jednom fenoménu - anestetickém vědomí. Na její doporučení jsem si vyhledala informace a zjistila jsem, že je to popisováno přesně tak, jak jsem to zažila já. Proto se chci zeptat, jestli se tomuto jevu někdo v ČR věnuje a jestli existuje způsob, jak mé podezření potvrdit nebo vyvrátit. Nebo vůbec, co bych teď měla dělat a kam to hlásit, jestli vůbec někam. S pozdravem AD

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operace, kdy se anesteziologovi zdá, že je vše v pořádku a přitom je pacient plně při vědomí - tedy to co popisujete jako "anestetické vědomí" se přesněji označuje jako awake anesthesia - čili bdělost během anestezie. Zřejmě to není až tak řídký jev. Ale nemám informace, že by se tomuto problémy někdo věnoval v ČR systematicky a i ve světě je tomu věnováno docela málo pozornosti. Příčiny tohoto jevu nejsou úplně jasné, nicméně v principu to mohou být dvě hlavní věci. První je to, že geneticky máte zrychlený metabolismus farmak, u mladých lidí je to docela časté, ověřit se to dá jen experimentálně v laboratoři, pak Vám nestačí ani dávky pro 100kg chlapy. Druhá možnost je, že tehdy mohla být na anesteziologickém přístroji nerozpoznaná technická závada a tím došlo k poddávkování anestetických plynů. Ostatní možné příčiny Vašeho problému by byly rize spekulativní. Teď už nemá smysl zpětně něco někde hlásit, ale pokud byste někdy do budoucna musela na operaci v celkové anestezii, rozhodně to anesteziologovi nahlaste, že se Vám tohle stalo.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění
Články: Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění
Na první pohled se výše...
Přisáté klíště – co teď?
Články: Přisáté klíště – co teď?
Přisáté klíště je v průběhu...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Články: 24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Pokud trpíte revmatoidní...
9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Články: 9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Tuhle zdravotní potíž zná...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: