Aneurysma

Vážená paní doktorko, manžel v roce 2005 pro bezvědomí hospitalizován na neurochirurgickém oddělení.. Byla mu stanovena diagnoza:I97.1-Aneurysma ACI 1.sin.. Nyní v posledních 4 měsících 4x v noci vstane je zmatený, nekomunikuje, poté uvádí bolesti po obou stranách břicha bez nějakého zvláštního projevu. Veškerá vyšetření vnitřních orgánů v pořádku. V roce 2011 prodělal mozkovou příhodu s uzávěrem levé krkavice. Mohou nynější stavy znamenat zhoršení diagnozy z roku 2005 a jak mohou být nebezpečné? Děkuji P.

Odpověď odborníka:

Pro zjištění, zda se jedná o zhoršení by bylo potřeba zopakovat CT a artreriografii, ev. vyšetření mozkomíšního moku. Stavy zmatenosti mohou souviset i např. s počínající demencí v důsledku špatného prokrvení mozku při cévním onemocnění (aneurysma, ateroskleróza...). Doporučovala bych co nejdříve neurologické vyšetření. Cévní mozkové příhody se mohou opakovat a proto je zde riziko. Bolest břicha po stranách (pokud je po interní stránce vše v pořádku) může být psychosomatického původu, vertebrogenního apod. Někdy nelze zjistit příčinu. Může jít o neuralgii. Doporučovala bych to také řešit nejprve s neurologem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: