Aneurysma aorty

Delší dobu pociťuji tepání srdce v oblasti břicha a když si na břicho nad pupíkem i lehce zatlačím tak tu pulzaci nahmatám. Lékař řekl, že to má každý, poslechově neslyší šelest a nemám to dál řešit. Všude jsem se dočetla, že je to běžné u velmi hubených lidí, já mám ovšem značnou nadváhu. Souhlasíte, že se nemám znepokojovat ? Jsem si dost jistá, že mě na žádné vyšetření nepošle. Je mi 23, kouřím, vysoký cholesterol ani tlak nemám. Trpím dost na bolesti zad, ale to už pár let, v poslední době denně. Poslední rok většinou vleže bederní oblast, která občas vystřeluje do levé nohy. Často tlak v nadbříšku, většinou to ale spustí jídlo (stačí malé množství, třeba jeden jogurt). Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Pulzaci aorty v nadbřišku si opravdu může nahmatat každý a vzhledem k Vašemu věku je vysoce nepravděpodobné, že byste měla aortu rozšířenou - na to asi narážíte. Definitivně to může rozhodnout ultrazvuk - např. při vyšetření celého břicha (třeba kvůli žlučníku, též vidí problémy s ledvinami, nádory...). Tlak v nadbřišku, co máte, s pulzací dosti jistě nesouvisí, vypadá to na podráždění žaludku. Bolesti zad také ne. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: