Angina

Já a dvouletý syn jsme pravděpodobně prodělali angínu. Měli jsme oteklé velmi bolestivé rudé mandle, rýmu, kašel, z počátku horečku, mě bolelo i ucho. Léčili jsme se jen bylinkami a potíže ustupoupily. Pomalu se začínáme cítit zdraví. Odhaduji , 6e cca 10 dnů po propuknutí nemoci už bychom nemoc nemuseli pociťovat vůbec. Zvažuji zajít k lékaři na výtěr, abychom se ujistili, že jsme se případné infekce doopravdy zbavili. Má to podle Vás smysl? A pokud ano za jak dlouho po odeznění příznaků onemocnění by měly být mandle "čisté"? Kdy podle Vás můžeme počítat s tím, že nejsme přenašeči? Po odeznění potíží nebo po negativním výtěru? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Výtěr po přechozené angině nemá již moc smysl. Pravděpodobně si tělo již protilátky vytvořilo a nic se nenajde. Pokud angina není opakovaná několikrát po sobě, tak není důvod, proč byste měli být přenašeči. Aktuálně infekční jste pro okolí jen v době, kdy vás opravdu v krku bolí a kýcháte, mluvíte a prskáte na okolí, aniž byste měli roušku. Jedná se o přenos kapénkovou infekcí.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x