Angína

Mam dotaz ohledne synovy diagnozy. Syn 2 roky mel prvni dva dny rymu. Ta 3. Den zmizela a dostal horecky 39. Na pohotovosti poslechove cisty, lehce zarudly krk CRP 11. 4. Den CRP 62 povlak na tonsilach, natekle uzliny, strep test negativni. Dostal penicilin injekcne, protoze uz to byla letos 4. Angina. Po 3. Davce penic. Stale horecky 39 i kdyz v delsich intervalech, CRP 72. Nasazen Klacid a diagnoza atypicka angina. Bylo mi receno, ze to muze byt virove a ATB nasazena aby nedostal sepsi. K tomuto mam nekolik dotazu. 1. Z ceho by mohl dostat sepsi? 2. Jak ted mohou ATB pomoci? Neublizi mu?3. Jsou horecky 5 dnu normalni? ted ma horecku jen kdyz usne, pres den je ok, bez TT, je to normalni? 4. Jsou 4 anginy do roka u dvouleteho ditete normalni? Omlouvam se za mnozstvi dotazu a predem dekuji za radu.

Odpověď odborníka:

Paní Veroniko. Chápu, že jste z celé situace vystrašená a vnímáte řadu nejasností, je ale třeba říci, že za okolností, kdy jsem nebyl přítomen synovu vyšetření může být mé vyjádření takto přes poradu jen orientační. Tedy: "Angína" je pojem používaný pro zánět postihující lymfatické tkáně v krku, typicky mandle, přičemž to nic neříká o původci zánětu - v užším smyslu se ale slovo angína používá běžně pro zánět streptokokového původu - strep. test byl ovšem u syna negativní, čili tuto možnost můžeme s velkou pravděpodobností vyloučit (měl jej pozitivní při předchozích zánětech?) - proto označení "atypická" angína. 2.) CRP 72, i když nejde o nějak hodně výrazné zvýšení, ukazuje přece jen na bakteriální infekci, proto bylo přistoupeno k nasazení antibiotika ("čistý" penicilin je cílen na streptokoky, Klacid je již širokospektřejší antibiotikum účinné i na jiné možné původce infekce horních dýchacích cest). Zmínkou o sepsi Vás asi příliš vystrašili, ale v případě neléčené bakteriální infekce vždy hrozí možný vstup bakterií i do krve (a to i při "nevinném" zánětu mandlí, středouší, dutin...), což může mít závažné následky. 5-denní horečky nejsou běžné, ale ani ne výjimečné, po nasazení Klacidu byl do 2-3 dnů nejdéle měla teplota ustoupit, pokud ne, měl by být stav znovu přehodnocen. To, že vzestup teploty nastává v noci, je celkem časté. 4 angíny ročně u dlouletého dítěte normální nejsou, zda je na místě pomýšlet na nějakou imunitní dysfunkci je na uvážení ošetřujícího pediatra, který zná synův celkový stav a vývoj. Přeji Vám, ať se synův stav brzy zlepší!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: