Angina

Mám zvětšenou pravou mandli a pravidelně se mi na ní objevují čepy a trpím často angínami,ale můj doktor na ORL řekl že je to zbytečné vytrhnout prosím poraďte mi

Odpověď odborníka:

Dnes se k odstranění mandlí přistupuje velmi obezřetně. Z důvodů, že poté může infekce klesat na dolní dýchací cesty. Platí takové nepsané pravidlo, že pokud není angina častěji než 6x do roka, kdy je nutné 6x do roka podávat antibiotika, tak se mandle neodstraňují. Pokud by ovšem byly komplikace, například absces, tj. hnisavá hlíza na mandli, špatné krevní testy, trvale zvýšená sedimentace nebo zvýšená teplota, tak to se mandle odstraňují hned, z důvodu právě toho, že se jedná o komplikace. Proto pokud máte pouze mandli zvětšenou, krevní testy v normě, anginy méně než 6x do roka, tak vám odběr nedoporučí. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: