Angína

Dobrý den, je mi 32let a trpím vždy tak 2-3ročně na angíny. Nyní již mám 4 v tomto roce. Před 3týdny jsem měla angínu s rychlým nástupem (T 40stupňů), jelikož byl víkend, byla jsem nucena jet na pohotovost (nasazeny ATB Klacid), po dobrání jsem byla na sedimentaci u OL, která měla být v pořádku (hodnotu nevím) a výtěr z krku také v pořádku. Den, kdy se brala sedimentace, bylo úterý. V sobotu tentýž týden znovu nastaly bolesti v krku a veliké povlaky na mandlích, T 40stupňů, šla jsem k lékaří, výtěr - masivně Streptokok pyogenus, nasazena ATB na 10dní,po dobrání znovu sedimentace + krevní rozbory: FW23/51, barvivo erytr MCH 27, Trombocyty 465, Tromb.hematokr. PCT 0,43, ASLO 155. Udávám pouze mimohraniční výsledky. Je možné, že sedimentace je najdenou špatná? (z minulosti si pamatuji, že mám vždy lehce zvýšenou FW) co mě ale děsí jsou trombocyty. Může to mít spojitost s angínou, nevím, jaké hodnoty jsem měla v minulosti, ale tato hodnota se mi zdá hodně vysoká. Tromb.hematokr. PCT je také zvýšený, má to souvislost s trombocyty? Aslo je sice zvýšené, ale ne o moc.. Prosím tedy o radu, zda mám řešit ty trombocyty, a sedimentaci? Od jaké meze je již dlouhodobá zvýšená sedimentace řešena? Mám se nechat podrobněji vyšetřit? Jinak s ničím zásadním se neléčím, HA neberu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsané laboratorní nálezy souvisí s prodělanou streptokokovou hnisavou angínou (Str.pyogenes neboli "hnisotvorný" streptokok takové nálezy a obraz dělá). Sedimentace je OBECNÝ ukazatel, že něco není v pořádku nebo že něco proběhlo a či probíhá. Co přesně, to ukáže klinika - jak vám je, co vám je, jak to probíhá.... Proto po jedné angíně může být nízká a po jiné dlouho vysoká - záleží, co angínu způsobilo (viry? bakterie? A které viry? A které bakterie?...) a jaký měla průběh. Samotný krevní obraz se bude nejspíše řešit tak, že ho s odstupem Vaše lékařka nebo lékař zkontroluje a ve spojitosti s Vaším klinickým stavem ho bude řešit dál. Podrobnější vyšetření by podle mne zasloužila oblast nosu a krku a možná imunitní systém, s ohledem na ty opakované angíny, dle náznaků různého druhu. Zda je to nutné a v jakém rozsahu, to opět podle Vašeho stavu a dosavadních výsledků vyšetření nejlépe určí Váš ošetřující lékař.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: