Angina

DOBRÝ DEN, BYLA MI DIAGNOSTIKOVÁNA STREPTOKOKOVÁ ANGINA.BYLO TO POMĚRNĚ OŠKLIVÉ. BRALA JSEM CELZIF 500 PO 12HODINÁCH 10DNÍ. CÍTÍM SE UŽ BEZVA,AKORÁT MĚ ZNEKLIDNUJE,ŽE MI NA MANDLÍCH ZUSTALY TAKOVÉ LEHOUNKÉ POVLAKY,ALE JEN NEPATRNE NA PÁR MÍSTECH,MUSÍM PODOTKNOUT,ŽE KE KONCI NEMOCE UŽ TO TAM NEBYLO-MOŽNÁ JSEM SI NEVŠIMLA,NEJSEM SI ZCELA JISTÁ. JINAK KRK ČISTÝ JAKO MOŽNÁ NEBYL ANI PŘED NEMOCÍ-). CHCI SE TEDY ZEPTAT,ZDA SE TO SAMO UPRAVÍ,NEBO ZDA JE TO ZNÁMKA OPAKOVÁNÍ SE INFEKCE.POPŘÍPADĚ CO BY JSTE MI DOPORUČILA ZA PŘÍPRAVEK K DOLÉČENÍ? MÁM PŘED ODJEZDEM NA DOVOLENOU A TAK TROCHU PANIKARIM..ABYCH TO TAM NEPROMARODILA.-(. DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD. TEREZA

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Diagnosa streptokokového zánětu krčních mandlí vychází z hodnocení celkového klinického stavu pacienta, "jednoznačná" by byla samozřejmě až po kultivačním průkazu streptokoka ve vzorku materiálu odebraného z nemocné tonsily /vzhledem k časové náročnosti a dalším skutečnostem zpravidla lékař vychází ze své zkušenosti a je schopen diagnostikovat streptokokový původ bez laboratorního vyšetření/. Krční mandle je strukturálně systém "jam" lemovaných různými typy buněk, v prostoru těchto krypt dochází k imunitní aktivitě. Materiál tzv. čepů je obsahově bohatý, rozhodně sama přítomnost není totožná s bakteriálním zánětem. Pokud je tedy Váš celkový stav dobrý, není zapotřebí se obávat návratu nemoci. K jisté "desinfekci" můžete několik dní aplikovat Bioparox. Přeji krásnou dovolenou.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: