Angína

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se u mojí dcery správně diagnostikovala angína a zda nebyla zbytečně nasazena antibiotika. Dcera (necelé 3 roky) měla horečku do 38,8, na bolest v krku si nenaříkala, neměla problémy s polykáním, mírně kašlala. Pan doktor při pohledu do krku konstatoval, že se jedná o hnisavou angínu a nasadil antibiotikum Ospen 400 po 8 hod. Výtěr z krku proveden nebyl. Teplota klesla na 37, ale třetí den braní antibiotik stoupla teplota znovu na 39 a zhoršil se kašel i přes den. Dcera je celkově hodně zahleněná, má chraplavý hlas. Při dnešní návštěvě (4. den antibiotik) již byly čepy pryč a předepsán sirup na kašel Erdomed. Je možné, aby se vyskytly čepy bez příznaků angíny nebo zda se nemůže jednat o virové onemocnění? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tzv. čepy, jsou v podstatě zbytky epitelií a mrtvé bakterie na mandlích. Mohou se vyskytnout jak z infekční příčiny, tak i bez ní (při normálním zdravotním stavu pacienta). Pokud ale měla dcera teplotu a bolesti v krku, je možné, že to angína opravdu byla. Virové onemocnění ale vyločit nelze, definitivní rozuzlení příčiny totiž podá pouze vyltivační výšetření z výtěru (nejlépe kombinované s krevními testy). Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: