Angína

Mám na Vás takový zvláštní dotaz. Byla mi diagnostikována spálová angína, dostala jsem ospen 1500 na 10 dní a pendopene v den zjištění nemoci na ORL. Za týden jsem šla na kontrolu k praktickému lékaři, moč byla v pořádku, ve středu jsem šla na závěrečný penicilin - pendopene, což mě mělo ochránit na 3 týdny,lékař řekl, že už angínu nemám, že mám pouze nějaké povláčky na mandlích, antibiotika jsem dobrala ve čtvrtek odpoledne, ale v té době už mě opět škrábalo v krku, tentokrát pouze na levé straně a začalo mě svědět/bolet levé ucho, ale povlaky mám všude. V sobotu ráno jsem měla teplotu 37,8 (ale nějaký čas před měřením jsem si vzala ibalgin), jela jsem tedy na pohotovost, kde mi řekli, že mám opět/stále angínu. Můj dotaz zní, zda jsem opakovanou angínu mohla získat tím, že jsem měla orální sex s přítelem, který by byl odemě nakažený bakteriální vaginózou? (měli jsme pohlavní styk v době, kdy jsem měla zřejmě bakteriální vaginózu, nevím přesně, ale dostala jsem na to Naxyl). Dotaz je tedy jestli mohu dostat angínu z pohlavní bakterie navíc pokud jsem pod antibiotiky? (k nákaze by muselo dojít v pondělí - 3 dny před dobráním atb a dva dny před aplikací pendopene). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Eliško, pravděpodobně se nebude jednat o bakteriální angínu, ale o virovou příčinu angíny (EBV, CMV) a následnou bakteriální superinfekci. Bylo by vhodné provést kultivaci z mandlí, alespoň 3 dny po dobrání antibiotik (pokud byl aplikován Pendepon, tak je odběr zbytečný) a dále krevní testy na zjištění zánětlivých parametrů (leukocyty, CRP), jaterní testy a testy na EBV a CMV. Buď se obraťte na praktického lékaře nebo na ORL či infekční oddělení.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: