Angína nebo jen virové onemocnění?!?

Chtěla bych poprosit o radu... Syn začal chodit do školky. Vždy přijde se suchým kašlem, který třetí den začne doprovázet rýma, pak vše sleze na průdušky a začíná "hucání" s odkašláváním hlenu (noci jsou klidné) - to je na dlouhé lokte!?! Odkašlává postupně méně a méně, ale do 3 - 4 týdnů je to nanovo!?! Většinou to končí / začíná - nedokáži určit mezník - horečkou kolem 38,5, v krku mu natečou mandle a udělají se mu druhý den bílé flíčky, které ale přes zábal zmizí. Dostane čípky a druhý či třetí den bývá v pohodě. Cca týden je doma, pošlu ho do školky a za pár dní jedeme nanovo!?! Bere vitamíny, baští ovoce, pije sirupy, chodí do bazénu, občas i do sauny, pobýváme venku!?! Byla jsem se synem u MUDr. Udělala mu stěr z krku, koukla mu tam špachtlí a konstatovala, že má jednu mandli velkou a vypadá to na počínající angínu - crp nedělala, že podle nálezu to bude asi zbytečné a předepsala nám atb. Stěr vyšel negativní - syn měl druhý den jen teplotu těsně nad 37 a třetí den je již bez teplot a je celkem v pohodě!!! Takový stav jsme měli na jaře a naše dětská nás zprdla za to, že nám u babičky jiná dětská hned dala atb., že to bylo jen virové!?!?! Dnes se vyjádřila, jako že by je bylo asi dobré dát,neboť má hodně spálových angín a streptokok se může v krku schovávat!?! Tak už nevím,co dělat?!? Jaká by byla Vaše rada? Děkuji. R Dá se angína vyléčit bez atb.? Může se nějak "vyléčit" a vrátit se?! Bílé skvrny v krku vždy po zábalu zmizely a nastoupila rýma s kašlem. My na angíny netrpíme, takže netuším... V noci jsme sráželi pomocí čípků tříkrát po 6ti hodinách a teplota byla vždy 38,3 - 38,7 po odečtu v konečníku. Má sice skelné oči, ale horečky ne...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k opakovaným nálezům je vhodné při každém infektu udělat výtěr z krku a odebrat CRP a až při pozitivitě zahájit případnou léčbu antibiotiky dle citlivosti, tedy nedávat antibiotika hned a necíleně. Vhodné je rovněž ORL vyšetření, které vyloučí fokus infekce v krčních nebo v nosní mandli. V rámci diferenciální diagnostiky je potřeba myslet také na reflux, imunodeficit, alergii či syndrom periodických horeček - vyšetřovací postup by měl zajistit praktický pediatr.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: