Angina pectoris?

Dobrý den, píšu ohledně svého přítele. Je mu 32 let a už měl dvakrát velmi nepříjemný stav, kdy se mu udělalo celkově fyzicky velmi špatně a po chvíli na několik vteřin i omdlel. Už od raného mládí (cca od 12ti let) pociťuje nepravidelně typické příznaky pro AP (pocit pálení na prsou, bodavý pocit,). Připisoval to pálení žáhy a problémy se žaludkem, proto se o to dřív nezajímal. Popisované příznaky předtím vždy odezněly do pár minut a už mu bylo zase dobře. Nikdy tento stav nebyl tak zlý, aby omdlel. Poprvé když omdlel (5 let zpátky), tak se mu zničehonic udělalo strašně špatně od žaludku, točila se mu hlava a měl pocit jako by měl umřít. Podruhé asi po dvou letech od toho prvního omdlení tento stav přišel znova, ale s tím, že už věděl, co přijde, takže si tzv. kontrolovaně omdlel (poodešel od lidí něčeho se chytit a pak se sesunul....). Po minutě se probral a bylo mu velmi zle (motání hlavy, bílý v obličeji). Asi po hodině už byl schopný sám dojít domů. Přítel od mala hodně sportuje, váhu má podle BMI normální. Ale poslední dva roky není jeho životospráva ideální (kouření, stres, nepravidelné stravování). Jeho otec měl v mládí také problémy se srdcem, ale bohužel nevím konkrétně jaké. Poslední rok se přítel cítí docela dobře a popisované problémy se neobjevily. Ráda bych věděla, k čemu můžou vést výše popisované situace, jak se můžou projevit v budoucnu a ovlivnit jeho zdraví a život. Za odpověď děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jednou z možností, která je vysoko na seznamu příčin, jsou psychosomatické obtíže. K domněnce mě vede věk Vašeho přítele (a zejména kdy obtíže začaly) a jejich charakter. AP se mi proto nezdá pravděpodobná, také se při ní neomdlévá. Ještě by se mohlo jednat o arytmii - nejspíše tzv. supraventrikulární tachykardii. K diagnóze by bylo potřeba natočit ekg ve chvíli kdy obtíže má. Když jsou záchvaty řídké, tak to bývá problém. Nemyslím si, že by přítel měl špatnou prognozu - pokud by šlo o psychosomatické obtíže pak vůbec ne, u supraventrikulární arytmie také ne. Výskyt nemoci srdce u rodičů může mít význam - pokud šlo o ischemickou chorobu, tak se může vyskytnout i u něj. Nedomnívám se ovšem , že dosavadní obtíže jsou jejím projevem - to až někdy v budoucnu. Neměl by kouřit (jako každý) - kouření zvyšuje riziko AP a infarktu dvojnásobně. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: