Angíny

Dobrý den, moje 5letá dcera trpí stále se oplakujícíma streptokokovýma angínama. (do 4 let skoro nic) a tento rok 5 krát cca po 2 měs.. takže i 5x Ospen. výtěry jsou streptococcus pyogenes. navštívili jsme i ORL, kde nám pan dr. řekl, že zajím mandle nosní mandle nevypadá špatně, že by jí zatím netrhal.Kontrola v lednu 2016. Ted je dcera zdravá, ale po kontrolním výtěru máme zase streptococcus pyogenes. Paní dr. pediatr, říkala, že to takto může být, když nemá bolest v krku a teploty, takže nebude nasazovat ATB.Kontrola výtěru zase cca za měsíc. To jsem velice ráda. Ale mám pocit, že je to takový zamotaný kruh. Na imunologii (základní vyšetření) dopadlo vše dobře (v normě), obecný krevní obraz také. Jinak dcera jinak nemocná nebývá, jen tyto angíny. Krční mandle má větší i červenější i normálně. Myslíte si, že je to takto, tento postup atd…dobře a že to takto může být (streptococcus pyogenes i když není nemocná). Nemáme podstoupit ještě nějaké jiné vyšetření, abych něco nezanedbala, nějakou jinou příčinu, závažnější, nějaký nador mandlí…nebo tak něco? Projevilo by se něco závažnějšího i jinak? Zatím máme jěště nasazeno, rybí tuk, multivitamínový sirup, imunoglukan a na začátku měsíce mame začít s ribomunylem a zrušení školky. Moc se omlouvám jestli vás v nějakých pasážích můj dotaz “pobavil”, ale chvilkama je to někdy pro mě psychicky náročné. Moc děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krční mandle jsou svou strukturou přímo ideální k nosičství nějakého řekněme bacila, z nich nejčastější je pyogenní streptokok. Jedna z možností je dceru při další angíně přeléčit píchaným penicilinem (většinou 10 dní po sobě 1 dávka 1xdenně, do svalu), poté se ještě aplikuje depotní penicilin. Pokud i přesto nález přetrvává a pokračují angíny, asi bych se přimlouvala za odstranění nosní mandle a dle nálezu na krčních mandlích (hluboké krypty, chronické čepy atd.) asi i odstranění krčních. Hospitalizace je sice na několik dní, ale přijde mi to mnohdy lepší, než do dítěte cpát antibiotika co 1 až 2 měsíce. Jiné vyšetření není nutné podstupovat, o nádorové onemocnění se určitě nejedná. Je to spíše chronický zánět.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: