Angiografie

Dobry den,mam podstoupit vysetreni angiografie ohledne ischemicke choroby dolnich koncetin,ale mam z tohoto vykonu velky strach,rikam si co kdyz se mi tepna jeste vic uzavre a prijdu o koncetinu,co kdyz to bude bolet,tento zakrok mam podstoupit v nemocnici Na Homoce.Prosim,je tato metoda opravdu bezbolestna a prospesna?stale vaham zda mam zakrok podstoupit ci ne.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, shodou okolností jsem na oddělení cévní chirurgie Na Homolce více než 10 let pracoval, takže z tohoto důvodu Vás mohu ujistit, abyste z angiografického vyšetření, které se chystáte podstoupit Na Homolce, neměla obavy. Angiografie, ke které jste byla s určitým odstupem pozvána (tedy neakutní angiografie), je indikována v naprosté většině případů pouze ku prospěchu pacienta, a to v situaci, kdy medikamentózní léčba se jeví při posouzení celkového zdravotního stavu pacienta jako léčba nedostatečná a nabízí se buď léčba intervenční s roztařením postižené tepny balónkem nebo léčba operační. Angiografii provádějí zkušení lékaři na rentgenologickém oddělení obvykle prostřednictvím vstupu do tříselné tepny, kterou nejprve lokálně znecitliví (takže angiografie není bolestivá), a potom do ní citlivě aplikují kontrastní látku. Ta zobrazí patologické změny v tepenném řečišti. Potom se tříselná tepna ošetří a zkomprimuje, aby se zamezilo ztrátě krve z tepny, načež je pacientovi pravidelně kontrolováno místo vpichu a stupeň prokrvení periferních částí komčetiny až do následujíciho rána. Takže se na angiografii Na Homolku každopádně dostavte. (A pozdravujde prosím kolegy.) S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: