Angiografie u onemocnění štítné žlázy

Dobrý den, na internetu mě při pročítání informací o angiografii zaujalo to, že mám před tímto zákrokem informovat lékaře o tom, zda netrpím onemocněním štítné žlázy. Myslela jsem, že to souvisí s kontrastní látkou, která obsahuje jód, ale co když pacient trpí sníženou funkcí štítné žlázy, která s nedostatkem či přemírou jódu nesouvisí? Zajímalo by mě právě to, v čem přesně by pro mě konkrétně spočívalo zvýšené riziko provádění angiogramu, když mám onemocnění štítné žlázy autoimunitního původu (pokud u tohoto typu vůbec nějaké riziko je)? Předem děkuji za odpověď (...a omlouvám se, pokud jsem svůj dotaz měla umístit spíše do sekce Endokrinologie, ale vzhledem k angiografii mi přišlo vhodnější položit ho do sekce Cévy :))

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu se jedná o problém s kontrastní látkou s velkým obsahem jódu v ní. Jód v přebytku může poškodit funkci štítné žlázy ve smyslu vyvolání snížené i zvýšené funkce štítnice a přítomnost autoimunitní poruchy tuto pravděpodobnost zvyšuje. Pokud nemáte vysloveně zvýšenou funkci štítné žlázy, tento výkon samozřejmě můžete podstoupit, nějakou dobu po výkonu je ale potřeba věnovat zvýšenou pozornost štítné žláze, jestli se něco neděje (např. kontrola u endokrinologa 3 měsíce po zákroku, nebo alespoň odběr krve). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: