Anti-tpo

Dobrý den, dnes jsem byla na krevních testech u praktického lékaře a našli mi zvýšenou hodnotu Anti-TPO mělo to být v rozmezí 1-6 a mě to vyšlo 270. Chtěla jsem se zeptat jaké všechny nemoci to může odhalit. Kamarádka mě vystrašila, že to může být i hiv - je to možné? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, anti-TPO jsou protilátky proti štítné žláze (velmi zjednodušeně) - způsobují zánět štítné žlázy. Pokud máte v normě funkci štítnou žlázu (TSH), tak to neřeště, jen vám praktický lékař nebo endokrinolog zkontroluje jednou za čas odběry na štítnou žlázu. Pokud není funkce štítné žlázy v pořádku, tak to lékaři budou řešit hned. Zánět štítné žlázy je velmi časté onemocnění, hlavně u žen. Léčí se to hormony štítné žlázy (tabletky - Letrox nebo Euthyrox). V žádném případě to neznamená, že máte HIV! (HIV se testuje speciálními testy z krve) Přeji hodně zdraví...

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: