Antibiotika

Dobrý den, v březnu jsem užívala ATB, bohužel si nepamatuji jaká. Nyní jsem dostala ATB znovu na haemophilus influenza. A to Doxybene, která vystřídala nejprve nasazený lék Avelox, který nebyl po laboratoři vypsán mezi léky, které působí proti "hemofilovi". Nejsem si ale jistá, zda ATB, která jsem užívala v březnu, tedy před necelými 3 měsíci, nebylo také Doxybene. Chci se zeptat, zda je možné po tak krátké době znovu nasadit tato ATB. Psal mi je jiný lékař. Děkuji. Bára

Odpověď odborníka:

Ano, je to možné, i když nejde o ideální postup. Antibiotika by však měla být zvolena na základě kultivačního vyšetření, jímž by se měla potvrdil citlivost bakteriálního kmene na konkrétní druhy antibiotik. Protože řada kmenů bakteriae Haemophillus influenzae je vůči Doxybene odolná, často se užívají jiná antibiotika (např. ze skupiny cefalosporinů nebo makrolidů). Doxybene je také zapotřebí dávkovat ve vyšších dávkách než dříve, protože dříve doporučované dávky nemusí již stačit.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: