Antibiotika a alergie na penicilin

Dobrý den,děkuji za odpověď ohledně Helicobactera a druhé eradikace.Psal jste, že bych měla užívat při druhém antibiotika z jiné řady například Ospamox.Jsem ale alergická na penicilin,tak možná proto jsem dostala Azitromycin.Jaká antibiotika jsou tedy vhodná místo penicilinu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Místo Ospamoxu je možné užít metronidazol (Entizol). Výsledkem je trojkombinace léčiv - vždy inhibitor protonové pumpy (např. pantoprazol, omeprazol), první antibiotikum (např. klaritromycin), druhé antibiotikum (amoxicilin nebo metronidazol). Někteří pacienti potřebují čtyřkombinaci, například pokud jsou v dané oblasti bakterie vůči klaritromycinu odolné, pak se užívají i jiná antibiotika - například doxycyklin nebo levofloxacin. Je ale vhodné, aby o konkrétním schématu rozhodl gastroenterolog i na základě svých zkušeností a endoskopického nálezu, léčebná schémata se liší i regionálně vlivem rezistence na jednotlivá antibiotika.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Články: Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Objevily se vašemu dítěti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: