Antibiotika a kojení

Vážený pane doktore, mám sedmiměsíčního syna, kterého neustále kojím. Nyní již několik dní trpím silným kašlem. Vykašlávám zabarvený hlen. Moje praktická doktorka mi předepsala antibiotika, která jsou vhodná při kojení - XORIMAX 500MG (SANDOZ). Po přečtení informačního letáku, jsem se však dozvěděla úplný opak. Mohl by jste mi poradit, prosím. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvědomuji si, že příbalové informace týkající se kojení jsou často psány jaksi alibisticky ("nedoporučuje se", nebo "je nutná opatrnost"). Nicméně nemusíte se bát - účinná látka ve Vám doporučeném antibiotiku je považována za bezpečnou v kojení, sice do mateřského mléka v určité míře prochází, ale jinak jde o lék, který se v některých případech používá i u kojenců. Při kojení tedy vystavíte syna malému množství tohoto antibiotika, ale nijak ho tím neohrozíte (kromě event. alergické reakce, která může vzniknout i po malém množství látky, a případného přechodného průjmu pro ovlivnění jeho střevních bakterií). Takto "předané" množství léku lze částečně snížit tím, že lék užijete hned po kojení a pak uděláte dle možnosti delší pauzu. Není ale nutné kojení přerušit zcela. V případě pochybností neváhejte zavolat paní doktorce, která Vám lék doporučila a domluvit se s ní. Nemohu a nechci samozřejmě zpochybňovat samotné doporučení léčby antibiotiky, ale dovolím si tvrdit, že na Vámi popsaný zdravotní problém by velmi pravděpodobně fungoval dobře i "šetrnější" typ antibiotika - např. amoxicillin, který je Xorimaxu sice příbuzný, ale je při kojení považován i dle informací samotného výrobce za bezpečný - a je takto běžně používán. Doufám, že se brzy uzdravíte. S pozdravem, Aleš Ducháček.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: