Antibiotika a průjem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli antibiotika azitromycin sandoz 500mg nestrácejí svůj účinek, když jsem měla průjem. Ráno v 9 hodin jsem si vzala první dvě tabety antibiotik, po cca 10 minutách jsem začala mít bolesti žaludku. Ve 12 hodin jsem měla silný průjem předpokládám, že střevního typu nebo z nějakého jídla (ne z těch antibiotik). Zítra mám brát ještě jednu(poslední) tabletu antibiotik. Průjem mám stále, chci se tedy zeptat jestli antibiotika účinkují nebo jestli je budu muset brát znovu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucko, myslím, že Váš průjem je způsobený právě těmi antibiotiky, které uvádíte, jedná se o docela běžný nežádoucí účinek, jelikož antibiotika ničí bakterie a bohužel někdy se stává, že zničí i přátelské bakterie ve střevě a způsobí průjem. Doporučím Vám nyní užívat probiotika s prebiotiky k obnově střevní mikroflory. Můžete je užívat i při terapii antibiotiky, jen vždy dbejte na maximální časový rozestup mezi probiotikem a antibiotikem, např. antibiotika užíváte 2 krát denně v 9 :00 a 21:00, probiotikum tedy užijete v 15 :00. Mohu se zeptat, kvůli jakému problému daná antibiotika užíváte? Nemyslím si, že bude nutné kvůli průjmu prodlužovat dobu jejich užívání, přetrvává.li však příčina problému, kvůli kterému je užíváte, vyhledejte svého praktického lékaře. děkuji za dotaz, s pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: